Studiu: dietele sarace in carbohidrati nu sunt sanatoase si ar trebui evitate
Dietele sarace in carbohidrati pot ajuta in procesul de slabire pe termen scurt insa au impact negativ asupra starii de sanatate pe termen lung
Rezultatele unui studiu complex, prezentate in cadrul Congresului Societatii Europene de Cardiologie desfasurat in Munich, concluzioneaza faptul ca o dieta slaba in carbohidrati creste riscul mortalitatii premature, precum si riscul de a suferi de diverse boli cronice. Specialistii recomanda astfel evitarea unei alimentatii low carb.
Studiul confirmă faptul că doar în Statele Unite ale Americii 45 de milioane de persoane tin dieta in fiecare an. De asemenea, americanii cheltuie aproximativ 33 de miliarde de dolari anual pe produse de slabit.
Noul studiu lansat se concentreaza pe dietele low carb, explorand riscurile asociate acestui tip de dieta. Carbohidratii reprezinta o sursa majora de energie, astfel ca o alimentatie slaba in carbohidrati are un impact important asupra sanatatii.
Dietele low carb si riscul de deces
Profesorul Maciej Banach de la Universitatea de Medicina din Polonia, a prezentat concluziile celui mai recent studiu asupra dietelor low carb - National Health and Nutrition Examination Survey. 24 825 de persoane au fost examinate in studiu, cu o varsta medie de 47 de ani, intre anii 1999 si 2010.
Specialistii au studiat legatura dintre o alimentatie saraca in carbohidrati si riscul de a dezvolta boli ale inimii, afectiuni cerebrovasculare, incluzand infarctul si cancerul.
De ce ar trebui ca dietele low carb sa fie evitate
Datele analizate releva faptul ca persoanele care au inclus un procent scazut de carbohidrati in dietele lor sunt predispuse cu 32% mai mult la moarte prematura, in comparativ cu cei care au consumat carbohidrati.
De asemenea, consumatorii low carb sunt predispusi cu 51% mai mult la a dezvolta boli de inima, afectiuni cerebrovasculare si cu 35% mai predispusi la cancer. Aceste asocieri au fost facute in randul persoanelor in varsta si al celor care nu sufereau de obezitate.
Profesorul Banach concluzioneaza faptul ca dietele low carb ar trebui evitate: ,,Aportul redus de fibre si fructe si cantitatea mare de proteine animale, colesterol si grasimi saturate pot avea impact negativ asupra sanatatii. Dietele sarace in carbohidrati pot fi utile pe termen scurt in procesul de slabire, pentru a scadea tensiunea si pentru a imbunatati nivelul de glucoza din sange, insa studiul realizat concluzioneaza ca pe termen lung toate acestea sunt strans legate de cresterea riscului de deces prin boli cardiovasculare, afectiuni cerebrovasculare si cancer. Datele analizate ne atesta faptul ca dietele de tip lowcarb nu sunt sigure si nu sunt recomandate.”
Sursa: medicalnewstoday.com